LEGAL SERVICE PROVIDER ADVOKAT

  • Hjem
  • Om oss
  • Kontakt oss
  • Hjem
  • Om oss
  • Kontakt oss

Arbeidsrett/ Varsling

NYE REGLER OM VARSLING I ARBEIDSMILJØLOVEN
Fra 1. januar 2020 trådte i kraft de endrede bestemmelsene om varsling i AML.
Her gir vi en oversikt over endringene.

UTVIDET VIRKEOMRÅDE.
De nye bestemmelsene i AML § 1 – 6 utvides til å omfatte elever, verne – og tjenestepliktige, pasienter, personer under opplæring og deltakere i arbeidsmarkedstiltak når de utfører arbeid i virksomheter som omfattes av loven.

DEFINISJON AV «KRITIKKVERDIGE FORHOLD»
Varslingsreglene gir ansatte ( og øvrige ref bestemmelsens utvide område i §1 – 6) rett til å varsle om «kritikkverdige forhold» Det har tidligere vært diskutert hva dette begrepet omfatter. 

Begrepet «kritikkverdige forhold» er nå definert i § 2A – 1 og angir «.. forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet.» 

Eks vis kan dette omfatte:
  • a) Fare for liv eller helse
  • b) Fare for klima eller miljø
  • c) Korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
  • d) Myndighetsmisbruk
  • e) Uforsvarlig arbeidsmiljø
  • f) Brudd på personopplysningspliktsikkerheten

ARBEIDSGIVER HAR PLIKT TIL Å FØLGE OPP ET VARSEL.
Den nye AML § 2A – 3 tilsier at:
«Når det er varslet om et kritikkverdig forhold i virksomheten, skal arbeidsgiver sørge for at varselet innen rimelig tid blir tilstrekkelig undersøkt.»
Loven stiller nå eksplisitte krav om at arbeidsgiver innen rimelig tid må sørge for å undersøke varselet. Arbeidsgiver skal ha en særlig plikt til å påse at den som har varslet har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Likeledes skal arbeidsgiver sørge for tiltak som er egnet til å forebygge gjengjeldelse mot varsleren. 

FORBUD MOT GJENGJELDELSE
Det fremgår nå av § 2A – 4 at med gjengjeldelse menes «enhver ugunstig handling, praksis eller unnlatelse som er en følge av eller reaksjon på at arbeidstaker har varslet.»

BEVISBYRDEREGELEN
Denne bestemmelse er videreført således at det vil være opp til arbeidsgiver å bevise at arbeidstakers varsel har skjedd i strid med § 2A – 1. «Rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten og § 2 A – 2 Fremgangsmåte ved varsling.»

NY BESTEMMELSE OM FREMGANGSMÅTEN VED VARSLING.
Det er i de nye bestemmelsene presisert at arbeidstaker ( ref over) kan varsle internt til egen arbeidsgiver eller representant for arbeidsgiver, via verneombud, tillitsvalgt eller advokat. Arbeidstaker har også alltid rett til å varsle offentlige myndigheter. Ved varsel til media/ offentligheten gjelder det krav om at arbeidstaker er i aktsom god tro om innholdet i varselet, at varselet gjelder kritikkverdige forhold som har allmenn interesse og at arbeidsgiver som hovedregel først skal varsle internt.

VARSLINGSRUTINENE
Eter § 2A -6 plikter alle virksomheter som jevnlig sysselsetter minst fem arbeidstakere å ha rutiner for intern varsling. Også virksomheter med mindre enn fem arbeidstakere skal ha slike rutiner dersom virksomheten tilsier det.

Varslingsrutinene skal etter § 2A – 6 beskrive arbeidsgivers saksbehandling av et varsel. Det vil si at mottak, behandling og oppfølging bør beskrives i rutinene. Når det gjelder behandling bør det fastsettes frister og for iverksettelse av eventuelle tiltak.

OBJEKTIVT ANSVAR VED ERSTATNING FOR ØKONOMISK TAP ELLER GJENGJELDELSE.
Varslere som er blitt møtt med gjengjeldelse kan kreve erstatning for økonomisk tap uten hensyn til skyld ( objektivt ansvar). Ansvarsgrunnlaget etter § 2 A – 5 blir likt med det som gjeldet for ikke – økonomisk tap ( dvs oppreisning). 

HVA MED DEN DET BLIR VARSLET OM?
Her er det ingen særregler. Her må henvises til den generelle bestemmelsen i § 4 – 1 der krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø skal gjelde for alle i virksomheten. Det er viktig at personopplysningsloven må følges når virksomheten behandler personopplysninger i forbindelse med en varslingssak.
Varslingsskjema
Abonnementsavtale
Kontakt oss
Legal Service Provider Advokat
Jarlsøveien 35 A,
3124 Tønsberg
Telefon
​920 60 006
E-post
​jan.westbye@lexdoor.com
Personvernerklæring

Org nr: 928597830
Utviklet av AGS IT-Partner